Pastel – tehnici

Pastelul
La sfârșitul primului război mondial, Kanae Yamamoto a propus reexaminarea sistemului educativ japonez. El s-a gândit că învățarea pe de rost a informației e inutilă și a vrut să promoveze o sistemă mai puțin restrânsă, o viziune pe care a exprimato în cartea sa Theory of self-expression care descrie Jiyu-gamethod, ”learning without a teacher”. Profesorii Rinzo Satake și fratele său Shuku Sasaki au citit Yamamoto și au devenit suporterii săi. Ei au implementat ideile sale înlocuind orele la care copiii desenau ideograme cu ore de desen liber, cu cit mai multa culoare posibilă.
Pentru asta, ei au decis să producă un creion din parafină, și în 1921 au fondat Sakura Cray-Pas Company. Noul product nu a fost de o calitate bună, astfel în 1924, ei au decis să producă creioane de o viscozitate înaltă. Aceasta era o mixtură din parafină zdrobită, acid stearic, și ulei de cocos ca liant. Fiind relativ ieftin, ușor aplicabil, colorat, pastelul a oferit tinerilor artiști și studenților o mare libertate de expresie.
Pastelul de ulei a avut un succes imediat și alte manufacturi europene au preluat rapid ideea ca compania germana Talens în 1930. Totuși, nici unul nu ar fi comparabil cu calitatea pastelurilor de astăzi. Aceste produse aveau scopul de a introduce arta vestică copiilor din Japonia, nu pentru un mediu al artelor plastice, totuși artiștii au început sa pledeze pentru aceasta opțiune unul dintre ei fiind și Pablo Picasso. În 1947 Picasso, care pentru mulți ani nu a putut să cumpere pastel din cauza războiului, l-a convins pe Henri Sennelier, un industriaș francez care era specializat în produse de artă de calitate, să dezvolte o versiune pentru profesioniști. În 1949 Sennelier produce primele pasteluri pentru profesioniști și artiști experimentați.
Japonia – 1921
Germania – 1930
Franța – 1949
— suplimentar —
Pastelul este o tehnică artistică de pictură care folosește bețișoare sub formă de creion, compuse din pigment pudră amestecat cu un liant.
Pe criterii extracromatice, unii specialiști au exclus pastelul și acuarela din domeniul picturii și le‑au încadrat la grafică.
Translate »